Asas pelaburan boleh kelihatan menakutkan, tetapi jika anda berpegang padanya, anda akan mendapat pelaburan jangka panjang yang membuahkan hasil dari semasa ke semasa.

Pelaburan melibatkan membuat beberapa siri keputusan. Tetapi daripada terlalu menggembirakan, ini adalah perkara paling mudah yang pernah anda pelajari.

Jadi jika anda sudah bersedia untuk mula melabur dengan cara yang betul, teruskan membaca!

Pelaburan adalah mudah

Melabur adalah mudah tetapi pastinya tidak mudah. Jika anda ingin menjana wang dalam jangka masa panjang, maka anda perlu terus meletakkan wang anda di tempat yang betul.

Apabila anda melabur dalam pasaran saham, anda bukan hanya menjana wang daripada keadaan yang tipis. Anda melabur dalam syarikat sebenar yang menghasilkan barangan dan perkhidmatan yang dikehendaki dan diperlukan oleh orang ramai.

Jualan daripada produk ini kemudiannya akan digunakan untuk mengembangkan syarikat di mana ia akan menjadi lebih baik dan lebih besar, manakala anda sebagai pemegang saham, akan mendapat manfaat daripada pertumbuhan ini, sama ada dengan memperoleh kenaikan modal atau dividen

Media vs Kebenaran

Ini soalan penting: Patutkah kita melabur wang kita dalam saham kerana apa yang media memberitahu kita? Atau adakah lebih baik untuk mengabaikan dan melakukan perkara anda sendiri apabila melabur dalam saham?

Memang diakui, berita masih memainkan peranan penting dalam pelaburan kami. Kita perlu sentiasa dikemas kini dengan hal ehwal semasa, perubahan yang berlaku kepada sesetengah perniagaan dan cara ia boleh menjejaskan pelaburan kita.

Walau bagaimanapun, asas pelaburan memberitahu kita bahawa kita TIDAK PERNAH membeli atau menjual berdasarkan isyarat daripada media atau bertindak pada setiap kenaikan atau penurunan harga saham. Jika kita gagal mengikuti ini, hidup kita akan menjadi kesengsaraan mutlak!

Sebaliknya, kita harus berfikir secara bebas dan menyemak pelaburan kita berdasarkan berita yang kita dengar.

Adakah berita itu penting? Adakah perniagaan syarikat akan terjejas secara kekal oleh berita terbaru ini?
Berdasarkan akal fikiran, adakah analisis mereka masuk akal?

Berita pasaran saham direka untuk menggerakkan emosi kita dan mempengaruhi keputusan kita. Dan itu tidak mengapa kerana ia adalah tugas media. Tetapi, jika kita tidak berhati-hati, media juga boleh meyakinkan kita untuk bertindak bertentangan dengan kepentingan terbaik kita.

Mengetepikan emosi, mari kita bercakap tentang asas pelaburan dari sudut teknikal.

Terminologi Penting

Masih bingung apa apa? Kami memecahkan 6 istilah yang paling penting dalam asas pelaburan saham:

1. Kongsi

Membeli saham syarikat bermakna anda membeli sebahagian daripada perniagaan dan meletakkan wang anda dalam syarikat untuk berkembang. Dengan membeli saham, anda akan menjadi pemegang saham.

Harga saham yang ditunjukkan pada platform seperti Google atau platform pelaburan lain adalah untuk satu saham.

Walau bagaimanapun, orang ramai tidak biasanya hanya membeli satu saham kerana itu tidak praktikal kerana yuran pembrokeran anda akan menelan kos yang lebih tinggi. Ia sama seperti membeli 1 paket nasi ayam dengan harga $3 dan membayar kos penghantaran sebanyak $10.

Kebanyakan pelabur biasanya membeli saham mengikut Lot. Dalam bursa saham yang berbeza, satu lot boleh bermakna 100 saham atau 1000 saham.

2. Bursa saham

Bursa saham adalah tempat semua saham hidup.

Apabila syarikat memutuskan untuk menyenaraikan syarikat mereka secara terbuka untuk pelabur runcit seperti kami melabur, mereka biasanya memilih bursa saham untuk disenaraikan.

Kebanyakan negara mempunyai satu bursa saham untuk semua syarikat tersenarai mereka, tetapi sesetengah negara mempunyai lebih banyak.

Sebagai contoh, AS mempunyai kedua-dua Bursa Saham New York (NYSE) dan bursa saham Nasdaq, manakala Singapura hanya mempunyai Bursa Saham Singapura (SGX).

3. Pembrokeran

Kebanyakan firma pembrokeran yang boleh kami temui di sini di Singapura biasanya terikat dengan bank, contohnya, CIMB Securities, UOB Kay Hian, dan lain-lain.

Firma broker adalah tempat broker anda berada. Broker membantu anda membeli dan menjual saham anda daripada pasaran saham. Secara tradisinya, semua yang anda perlu lakukan ialah menghubungi broker anda apabila anda ingin membeli atau menjual saham anda.

Walau bagaimanapun, kemajuan teknologi kini telah membolehkan kami melakukan semua dagangan kami dalam talian menggunakan platform yang dihoskan oleh firma broker ini.

4. Dividen

Apabila anda mendengar “dividen” sebagai pemegang saham, ia biasanya menjadi tanda untuk anda tersenyum, kerana itu bermakna anda mendapat sedikit wang.

Dividen biasanya dikeluarkan oleh syarikat tersenarai kepada pemegang saham mereka sebagai satu bentuk perkongsian keuntungan, terutamanya jika mereka mempunyai prestasi kewangan yang baik untuk tahun tersebut.

Ia biasanya dikeluarkan berdasarkan asas sesaham, contohnya, jika anda mempunyai 1000 saham dengan mereka dan dividen yang dikeluarkan adalah pada $0.10 sesaham, ini bermakna anda akan mendapat dividen $100.

Ia tidak wajib bagi kebanyakan syarikat untuk melakukan ini dan kebanyakan syarikat yang berkembang pesat lebih suka menggunakan keuntungan mereka untuk mengembangkan perniagaan mereka daripada mengeluarkan dividen.

5. Peningkatan modal

Peningkatan modal berlaku apabila saham yang anda beli meningkat dalam harga dan nilai disebabkan oleh pertumbuhan perniagaan selama ini.

Modal yang anda masukkan sebagai pelaburan dalam perniagaan semakin meningkat/meningkat, oleh itu, istilah peningkatan modal.

6. Nilai intrinsik

Harga adalah apa yang anda bayar, nilai adalah apa yang anda dapat .

Harga saham dan nilai intrinsik adalah dua perkara yang berbeza, dan kita harus sentiasa berdagang berdasarkan yang kedua, bukan yang pertama.

Ambil contoh sepinggan nasi ayam biasa di pusat penjaja. Adakah anda akan membelinya jika ia dijual pada harga $20 setiap pinggan? Berkemungkinan besar tidak, dan itu kerana anda tahu NILAInya, yang jauh lebih rendah daripada tanda harga $20.

Malangnya, kebanyakan “pelabur” dalam pasaran saham tidak memahami perkara ini dan berdagang hanya berdasarkan naik turun harga saham.

Lucunya, kebanyakan “pelabur” di luar sana tidak mempunyai asas pelaburan turun.

Sebaliknya, mereka kebanyakannya berdagang dengan mengikuti orang lain secara membuta tuli, atau membuat keputusan pelaburan terburu-buru berdasarkan setiap kenaikan dan penurunan harga saham. Ini bukan sahaja akan menyebabkan kerugian besar tetapi juga kebimbangan berterusan.

Untuk melabur dengan betul, sentiasa pastikan anda tahu dengan tepat apa yang anda lakukan dan anda telah melakukan penyelidikan yang betul ke dalam saham yang akan anda laburkan. Hanya dengan mengetahui nilai intrinsik sebenar anda akan dapat membuat pembelian dan penjualan yang kukuh keputusan.

Sertai kami untuk kelas dua jam percuma tentang cara memilih saham terbaik untuk melabur.